ARCHITEKTURA BYDLENÍ DESIGN

Aktuálně

V Turnově se v rámci protipovodňových opatření rozšiřuje Jizera

01.08.2017

Turnov (Semilsko) 1. srpna - Povodí Labe rozšiřuje v Turnově koryto řeky Jizery pod silničním mostem nedaleko autobusového nádraží. Úpravy za 20 milionů korun bez daně zlepší ochranu patnáctitisícového města před povodněmi. Hotovo by mělo být do poloviny října, řekl dnes novinářům starosta města Tomáš Hocke (Nezávislý blok).

Kvůli stavbě je nyní v části toku dočasně výrazně snížena hladina vody. "Vidět vypuštěnou Jizeru je věc, která se stává jednou za 20 až 30 let. V korytě zůstává jen minimum, aby nepomřely ryby," dodal starosta. Pro některé místní je rozšiřování řeky atrakcí. Podle starosty je fascinující zejména pohled na dálkově ovládaný podvodní bagr, který vybírá koryto od nánosů.

Řeka má pod mostem v Palackého ulici na šířku zhruba 29 metrů, na levém břehu ji dělníci rozšíří o pět metrů a na druhém o tři metry. Součástí úprav je i vybudování více než 140 metrů dlouhé zdi s obkladním žulovým zdivem. Opatření pomohou zejména v lokalitě Trávnice, která při povodních bývá ve městě zaplavována jako první. Po úpravách by říční koryto v této lokalitě mělo být schopné pojmout zhruba dvacetiletou vodu. "Pokud nebude velká povodňová vlna jako v roce 2000, tak by to mělo oblast ochránit," uvedl již dříve starosta.

V minulosti se ve městě některá protipovodňová opatření dělala. Nejnákladnější byla za 65 milionů korun rekonstrukce jezu, který je zhruba půl kilometru před úsekem, který se nyní rozšiřuje. Přestavbou jezu z pevného na vakuový sklopný se čtyřikrát zvýšila jeho průtočná kapacita, díky tomu je možné snížit hladinu řeky v této oblasti až o půl metru.

Současné rozšiřování koryta má podle starosty ještě jeden přínos, zlepší obyvatelům města přístup k řece. Součástí stavby je vybudování dvou schodišť, která budou široká čtyři metry a usnadní sestup k vodě. Zapojení toku Jizery do veřejného prostoru je jedním z cílů současného vedení města. Zahájilo proto přípravu dalšího projektu, který je zaměřený na využití prostoru na dvoukilometrovém úseku mezi rekreační oblastí v Dolánkách a autobusovým nádražím v ulici Na Lukách. V údolí nivy řeky by například mohla vzniknout fitness stezka, nová komunikace s in-line okruhem či přírodní koupací biotop. Projekt je teprve na počátku. Město si nejprve nechá zpracovat studii od studentů architektury liberecké univerzity.

(čtk)