ARCHITEKTURA BYDLENÍ DESIGN

Aktuálně

Přírodovědecká fakulta v Olomouci získala 148 milionů na opravu

26.07.2017

Olomouc 26. července - Olomoucká přírodovědecká fakulta získala 148 milionů korun z dotací na dva projekty na modernizaci areálu v ulici Šlechtitelů. Rekonstrukce tamních prostor a dostavba stávajících objektů zlepší především podmínky pro výuku biologických oborů. Na nové učebny, zmodernizovanou aulu nebo skleník se mohou vysokoškoláci těšit na podzim roku 2019. Stavba by měla začít příští rok na jaře, informovali dnes ČTK zástupci fakulty.

První projekt, na který fakulta získala dotaci 89,3 milionu korun, bude zaměřen na přízemní prostory budovy číslo 47, které nevyhovovaly potřebám moderní výuky a hygienickým standardům. Stavební práce se tam dotknou atria, mikroskopického sálu či auly a kapacita prostor pro výuku se po rekonstrukci zvýší ze současných zhruba 240 na 350 studentů. "Ke stávajícímu objektu bude doplněna přístavba, která bude prosklená, vzdušná a začleněná do okolní zeleně. Bude tak symbolizovat otevřenost vysokoškolského prostředí," vedla tajemnice fakulty Jana Zimová.

Ve stejném období se začne stavět i v nedalekém objektu číslo 53, kde se chystá přestavba skleníku, který slouží zejména katedře botaniky. Na projekt získala škola 58,3 milionu korun. "Nový skleník bude mít vyšší konstrukci a všechny podmínky pro řízené pěstování rostlin, které odpovídají současným trendům. Studenti získají nové šatny, toalety a pobytovou místnost. V rámci projektu vznikne i nová pedologická laboratoř, kterou budou využívat studenti vznikajícího oboru fytopatologie a studenti ekologie," doplnila Zimová.

Podle mluvčí Univerzity Palackého Gabriely Sýkorové Dvorníkové dělníci v areálu pracují i nyní. V květnu totiž začala první etapa oprav tamních komunikací včetně infrastruktury a potrvá do poloviny roku 2019. Opravy se týkají hlavní ulice areálu, která se promění v pěší zónu, a přilehlých silnic a chodníků. Práce přijdou na 35 milionů korun, většinu peněz fakulta získá z centrálních univerzitních zdrojů, doplnila mluvčí. Prostor po rekonstrukci doplní nová zeleň a vznikne zázemí pro společných akcí.

(čtk)